середу, 20 лютого 2013 р.

Чи знаєте ви ... ?

Чи заєте ви, що за добу синиця годує своїх пташенят тисячу разів.
 
  
Як птахи орієнтуються в польоті? 
Я думаю, багатьом цікаво, як же птахам вдається без карт пролітати тисячі кілометрів і безпомилково потрапляти в призначений пункт. Виявляється, для орієнтації птахи використовують «вбудовані» матір'ю-природою феромагніти, за допомогою яких вони орієнтуються по магнітних полях планети. Крім того голуби, наприклад, здатні запам'ятовувати прикметні особливості на землі, по яких і орієнтуються.


Чи відомо вам, що дзьоб у дятла росте кожного дня?
У процесі роботи долотоподібний дзьоб дятла  безперервно стирається, але в той же час відростає на 0,1-0,3 мм в день.
«Ударостійкий» череп птаха надійно оберігає від травм його головний мозок. Кістки дзьоба частково відокремлені від черепа, завдяки чому струс від ударів приймають на себе не черепні кістки, а еластичні м'язи і зв'язки. Сила удару частково переноситься на міцну шию через основу і потиличну частину черепа.
Хвіст дятла слугує йому додатковою точкою опори при лазінні по деревах і складається з десятка жорстких стернових пір'їн з товстими пружними стовбурами.
Довгий язик, висовуватися з дзьоба на 12 см, дає змогу дятлові діставати комах і личинок із найглибших щилин.


Чи знаєте ви рекордцменів серед птахів?
НАЙБІЛЬШИЙ СЕРЕД ПТАХІВ — гриф чорний. Маса його до 12,5 кілограма, довжина крила — 87 сантиметрів. Його досить легко впізнати по тому, як стрімко він спус­кається з висоти з напівскладеними крилами, витягнути­ми лапами та піднятим хвостом, з шумом розтинаючи повітря.


 НАЙВИЩИМ ПТАХОМ є журавель сірий. Висота його досягає 120 сантиметрів, а маса — 7 кілограмів. При­літає в Україну в другій половині березня, а улюбленими його місцями є глухі зарості, болота, очеретяні заплави рік. Гніздо (до 1 метра в діаметрі) мостить на купинах.

·        
·         НАЙВАЖЧИЙ ПТАХ української фауни — дрохва. її маса може досягати 20 кілограмів. Такими можуть бути самці — самиці значно менші.


·         НАЙМЕНШИЙ ЛІСОВИЙ ПТАХ — корольок. Його маса 4—5 грамів. Зустрічається в гірських і рівнинних хвойних лісах. Його їжа — дрібні комахи, а взимку — частково насіння хвойних порід. Має на голові повздовжну смужку, що нагадує корону (звідки й назва).





Немає коментарів:

Дописати коментар