середу, 20 лютого 2013 р.

Результати нашого дослідження


Велика синиця - невеликий птах родини синицевих. В Україні звичайний осілий вид. Спина зелена, надхвістя сіре. На голові чорна «шапочка». Білі «щоки» облямовані чорним. Низ жовтий, із широкою (у самців) чорною смугою посередині. Крила й хвіст блакитно-сірі з бурим.
Поширена по всій Україні.
Гніздиться в дуплах або шпаківнях, іноді в норах, щілинах будівель, старих гніздах великих птахів. Гніздо мостить з корінців, травинок, моху, вистеляючи шерстю та пір'ям. За літо буває дві кладки. Кладка з 10—14 білих з червоно-коричневими плямами яєць, наприкінці квітня. Менш ніж через два тижні вилуплюються пташенята, які через три тижні вилітають з гнізда.
Живиться комахами, павуками, взимку насінням. Восени і взимку збирається в зграї і мандрує разом з іншими видами синиць.





Горобе́ць ха́тній  — найпоширеніший вид роду Горобців. Це один із найвідоміших птахів, що живуть по сусідству із житлом людини (звідси її видова назва «хатній»). Добре пізнаваний як за зовнішнім виглядом, так і за характерним цвіріньканням .


Довжина тіла 16 см, маса 23—35 г. Загальне забарвлення оперення — зверху коричнювато-бура, іржавого кольору із чорними плямами, знизу білувата або сіра. Щоки білі, вушна область блідо-сіра. Крила з жовтувато-білою поперечною смугою.
Самець відрізняється від самки наявністю великої чорної плями, що охоплює підборіддя, горло, зоб і верхню частину грудей, а також темно-сірим (а не темно-бурим) верхом голови. У самки голова й горло сірі, а над оком є бліда сіро-жовта смуга.
Хатній горобець веде осілий спосіб життя, чому сприяють умови для гніздування і рясний корм в поселеннях людини. Харчується в основному рослинною їжею, лише навесні частково комахами, якими також вигодовує пташенят.У шлюбний період горобці утворюють пари. Гніздиться горобець окремими парами, але інколи і колоніями, селячись безпосередньо у житла людини або поблизу його поселень. На півдні ареалу нерідко будує гнізда в стороні далеко від житла людини — в деревних і чагарникових насадженнях, в ярах, по крутих глинистих обривах по сусідству з полями.
Гнізда влаштовує в різноманітних місцях — в щілинах будов, в норах глинистих і крейдяних ярів, в стінках гнізд великих птахів, в дуплах дерев, може займати шпаківні і нори берегових ластівок . На півдні нерідко споруджує гнізда відкрито, на гілках різних дерев.
За рядом спостережень, горобці утворюють пари фактично на все життя. А життя у них не дуже довге: хоча відзначали і 9-ти, і 11-ти річних горобців, більшість їх не доживає і до 4 років. Багато молодих птахів гине ще в першу зиму, так що середня тривалість життя горобців становить 9-21 місяць.
Гніздо, яке пара споруджує разом, є грубою спорудою з соломинок, мочалок, сухих травинок, пір'їнок, з невеликим поглибленням посередині. Гнізда, влаштовані на гілках, великі, у вигляді неправильної кулі з товстими стінками з трав'янистих рослин і бічним входом.




Го́луб  — рід птахів з родини голубових, що поширені всією земною кулею, крім Арктичних та полярних зон.
 Оперення  — залежить від виду. У найпоширеніших сизих голубів забарвлення сірого, чорного, рудого, або білого кольору, що на світлі переливається синім чи зеленим кольорами. Голова — малого розміру, з вигнутим дзьобом. Очі — малого розміру, чорного кольору. Розмах крил досягає не більше 45-ти сантиметрів. Довжина лап близько 15-ти см.У природі жив нащадок всіх теперішніх голубів — сизий голуб. Ще до одомашнення голуба, птахи жили серед скель, харчуючись рослинною, зокрема зерновою їжею.В Україні поширені голуби припутні, горлиці звичайні, горлиці кільчасті та голуб-синяк. Горлицю, чи сизого голуба можна побачити майже у кожному місті.  Великою популярністю користуються голубині розплідники та голуб'ятники, що є майже у кожній області України.

Немає коментарів:

Дописати коментар